Novinky
19.01.2023
SOUTĚŽ NA FACEBOOKU!
Dovolujeme si Vás pozvat na náš facebook, kde právě probíhá soutěž o balení IMUNITY-4-ALL!!!
Neváhejte a připojte se k nám a zasoutěžte si o tento na...
číst celé
31.12.2022
PF 2023
Vážení zákazníci, upřímně Vám děkujeme za Vaši přízeň a důvěru v roce 2022. Ať jste v roce 2023 šťastní, zdraví a ať je Váš každý den plný k...
číst celé
05.06.2022
!!! NOVINKA !!! HABIBI ORGANIKA amino - omega BALANCER s Nukleotidy
Je to tady! Zhmotnění více než 2 let příprav!!! S hrdostí a radostí Vám představujeme naši novou úžasnou a GRANULOVANOU směs HABIBI ORGANIKA amino - o...
číst celé
- Úvod
- ČLÁNKY A REFERENCE
- MANUÁL SENÁŽE PRO KONĚ
MANUÁL SENÁŽE PRO KONĚ OD "A" DO "Z"
Složení porostu a význam ve výživě u koní.
Optimální zralost porostu – doba sklizně.
Travní porosty - Sklizeň v době před metáním (nejlepší poměr energie/hmota). Pro koně s potřebou prevence schvácení je vhodnější počkat až na dobu po vymetání. Zvýší se výnos a sníží se množství energie z cukrů, které pro koně ve velkém množství nejsou žádoucí.
Pastevní, luční porost – výživná hodnota podle stanoviště, vlhkosti, nadmořské výšky, kvality půdy. Pozor na nevhodné rostliny: ostré, kyselé trávy (vlhčí stanoviště), jedovaté, nežádoucí podíl jetele větší než 20% (zdravotní problémy).
Speciální porost pro senáž pro koně – lepší poměr živin pro výživu koní, lepší silážovatelnost (více energie, méně dusíkatých látek) než bílkovinná píce (jetel, vojtěška) - speciální travní porost pro koně - běžně využíváno v zahraničí. Pozor na vyšší obsah cukrů u koní náchylných na schvácení a s metabolickým syndromem. Tento porost je vhodnější spíše pro koně v zátěži, rostoucí koně, koně v reprodukci.
Bílkovinná krmiva - běžně využívána spíše ve výživě skotu.
Vojtěška – hůře silážovatelná pro vyšší obsah dusíku. Lze v omezeném množství použít u koní s vyšší potřebou dusíkatých látek – poslední třetina březosti, kojící klisny, mladí rostoucí koně.
Sklizeň – technologické postupy:
Nejdůležitější pro kvalitu senáže je přísné dodržení technologických postupů výroby
Pozor na hlínu (popeloviny) – hlína obsahuje Clostridie – způsobují nevhodné máselné kvašení = ztráty živin, vznik nežádoucích produktů (jedy). Senáž pak má specifické palčivě páchnoucí aroma díky kyselině máselné.
Výška strniště – Výška, ve které píci sečeme - přizpůsobujeme povrchu a znečištění píce hlínou: rovný 7cm, nerovný i 12cm; po dešti i vyšší. Při vyšší kontaminaci porostu hlínou v předešlém roce (např. rozrušení porostu divokou zvěří) je na jaře vhodné ošetřit porost smykováním / válením.
Sušina – důležitý faktor s velkým vlivem na kvalitu senáže. Sušinu určujeme rozborem nebo sušením v mikrovlnné troubě.
Pro výživu koní je vhodnější senáž méně kyselá, tedy spíše s vyšší sušinou (50-55%). Toto je však pro kvalitní proces silážování velmi obtížné. Ideální sušina pro dobrou konzervatelnost píce je 32 – 38%. Při sušinách vyšších je velice obtížné vytlačit vzduch z balíku - vzduch je příčinou růstu plísní a rozvoje kvasinek (zahřívání balíku).
Proto je opodstatněné použití konzervantu s použitím kulturních bakterií mléčného kvašení a enzymů k urychlení a posílení fermentace a také inhibitory plísní (sorban a benzoan) ke stabilizaci senáže, aby nezplesnivěla a nezahřívala se.
Nízká sušina (pod 30%) – Náročná na konzervaci , výtok šťáv – ztráty živin. Nesklízet vlhký porost (počkat na vysušení ranní rosy, či oschnutí po dešti).
Zavadání
- Rovnoměrně
- Rychle - ideální slunečné počasí, rozhození řádku (pozor na vysoké řádky), obracení ( pozor na znečištění prachem / hlínou), vítr urychlí zasychání.
- Řezání x lisování píce v celku: Řezání umožní lepší slisování, ale krátká řezanka není příliš vhodná struktura pro krmnou dávku koně - volte délku řezanky spíše delší. Je to také jedno z opatření, jak omezit riziko otravy botulotoxinem - řezání (zmenšení případných nežádoucích příměsí a zpřístupnění účinkům konzervantu) plus ošetření konzervantem.
Sběr a balíkování
- Chceme pravidelný balík bez deformací (vyšší sušina) x nižší sušina (defomace balíku, výtok a kumulace šťáv na dně balíku) - nežádoucí!
Konzervant– do senáže pro koně je důležitou součástí. Zajistí podporu kvalitní fermentace, udrží maximum živin v senáži, zvýší stabilitu senáže po otevření (prodlouží dobu trvanlivosti po otevření), sníží ztráty po vyhozených senážích. Pro cenovou nabídku konzervantu nám napište na info@habibiprokone.cz a uveďte informace o typu porostu a jeho množství.
Způsoby aplikace: Důležité - rovnoměrně do CELÉHO balíku!
o Na řádek (nerovnoměrné, ztráty při dopadu na půdu)
o Na sběrač
o Do komory
+ Na povrch balíku (vzduchové bubliny pod plachtou, příčina rozvoje plísní)
Obalový materiál- Počet vrstev fólie (min 6, při vyšších nárocích i více, podle doporučení výrobce. Běžně: 6 - 8 přebalů třívrstvé fólie o tloušťce 25 mikronů. Při protržení balíku ihned zalepit (speciální páska s maximálním přilnutím), poškozené balíky zkrmit co nejdříve.
Skladování– na rovné ploše bez ostrých předmětůFermentace= Konzervace píce kyselým prostředím bez přístupu vzduchu
- Přirozená fermentace díky epifytní mikroflóře (produkují různé kyseliny s nerovnoměrnou konzervační schopností , fermentace nemusí být ideální a trvá déle – vyšší ztráty živin)
- Ovlivnění fermentace pomocí žádoucích mikroorganismů =kulturní bakterie =INOKULANTY→ žádaná homofermentativní fermentace → produkují jen kys.mléčnou = silný konzervant. Sníží dobu fermentace = udrží více živin, vytvoří stabilnější senáž. Prodlouží dobu spotřeby po otevření balíku.
- Doba zrání senáže 6 týdnů – nekrmit dříveCo Ano a co Ne:
ANO: lehce kyselá vůně; nazelenalá, zlatavá až medová barva
NE: plísně
NE: máselné kvašení - (tmavě hnědé až sytě zelené zabarvení, senáž je mazlavá; zapáchá)
NE: zahřívání - rozvoj nežádoucí mikroflóry (narušuje trávení koně), vznik nebezpečných rozkladných produktů (jedy)
NE: otevřený nezakrytý balík, roztroušená senáž v okolí balíku a pod ním
Zásady krmení senáže koním: