Logo
0 ks
za Kč 0,00
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
10.08.2020
Novinky pro léto 2020 k výročí 8 let od vzniku značky Habibi!
    Děláme si radost a Vám také :-) … Nač čekat na kulatiny :-)  Vážení chovatelé, velmi si vážíme Vaší mnohaleté přízně a cítíme závazek posouvat ... číst celé
04.05.2020
Habibi IMUNITA-4-All
NOVINKA! Představujeme Vám první z našich chystaných novinek. Habibi IMUNITA-4-All je směs toho nejlepšího od Alltechu a dalších důležitých živin pro ... číst celé
30.12.2019
PF 2020
Upřímně Vám děkujeme za důvěru a spolupráci v roce 2019. Budeme tu pro Vás i v tom dalším roce 2020 a přejeme Vám mnoho krásných chvil s Vašimi čtyřno... číst celé
Zobrazit všechny novinky
  1. Úvod
  2. ČLÁNKY A REFERENCE
  3. MANUÁL SENÁŽE PRO KONĚ
MANUÁL SENÁŽE PRO KONĚ OD "A" DO "Z"
  1. Složení porostu a význam ve výživě u koní. 

Optimální zralost porostu – doba sklizně.
Travní porosty - Sklizeň v době před metáním (nejlepší poměr energie/hmota). Pro koně s potřebou prevence schvácení je vhodnější počkat až na dobu po vymetání. Zvýší se výnos a sníží se množství energie z cukrů, které pro koně ve velkém množství nejsou žádoucí.
Pastevní, luční porost – výživná hodnota podle stanoviště, vlhkosti, nadmořské výšky, kvality půdy. Pozor na nevhodné rostliny: ostré, kyselé trávy (vlhčí stanoviště), jedovaté, nežádoucí podíl jetele větší než 20% (zdravotní problémy).
Speciální porost pro senáž pro koně – lepší poměr živin pro výživu koní, lepší silážovatelnost (více energie, méně dusíkatých látek) než bílkovinná píce (jetel, vojtěška) -  speciální travní porost pro koně - běžně využíváno v zahraničí. Pozor na vyšší obsah cukrů u koní náchylných na schvácení a s metabolickým syndromem. Tento porost je vhodnější spíše pro koně v zátěži, rostoucí koně, koně v reprodukci.

Bílkovinná krmiva - běžně využívána spíše ve výživě skotu.
Vojtěška – hůře silážovatelná pro vyšší obsah dusíku. Lze v omezeném množství použít u koní s vyšší potřebou dusíkatých látek – poslední třetina březosti, kojící klisny, mladí rostoucí koně. 

 

  1. Sklizeň – technologické postupy:


 Nejdůležitější pro kvalitu senáže je přísné dodržení technologických postupů výroby
Pozor na hlínu (popeloviny) – hlína obsahuje Clostridie – způsobují nevhodné máselné kvašení = ztráty živin, vznik nežádoucích produktů (jedy). Senáž pak má specifické palčivě páchnoucí aroma díky kyselině máselné.
Výška strniště –  Výška, ve které píci sečeme - přizpůsobujeme povrchu a znečištění píce hlínou:  rovný 7cm, nerovný i 12cm; po dešti i vyšší. Při vyšší kontaminaci porostu hlínou v předešlém roce (např. rozrušení porostu divokou zvěří) je na jaře vhodné ošetřit porost smykováním / válením.
Sušina – důležitý faktor s velkým vlivem na kvalitu senáže. Sušinu určujeme rozborem nebo sušením v mikrovlnné troubě.
Pro výživu koní je vhodnější senáž méně kyselá, tedy spíše s vyšší sušinou (50-55%). Toto je však pro kvalitní proces silážování velmi obtížné. Ideální sušina pro dobrou konzervatelnost píce je 32 – 38%. Při sušinách vyšších je velice obtížné vytlačit vzduch z balíku  - vzduch je příčinou růstu plísní a rozvoje kvasinek (zahřívání balíku).
Proto je opodstatněné použití konzervantu s použitím kulturních bakterií mléčného kvašení a enzymů k urychlení a posílení fermentace a také inhibitory plísní (sorban a benzoan) ke stabilizaci senáže, aby nezplesnivěla a nezahřívala se.
Nízká sušina  (pod 30%) – Náročná na konzervaci , výtok šťáv – ztráty živin. Nesklízet vlhký porost (počkat na vysušení ranní rosy, či oschnutí po dešti). 

Zavadání
- Rovnoměrně
- Rychle - ideální slunečné počasí, rozhození řádku (pozor na vysoké řádky), obracení ( pozor na znečištění prachem / hlínou), vítr urychlí zasychání.
- Řezání x lisování píce v celku: Řezání umožní lepší slisování,  ale krátká řezanka není příliš vhodná struktura pro krmnou dávku koně - volte délku řezanky spíše delší. Je to také jedno z opatření, jak omezit riziko otravy botulotoxinem - řezání (zmenšení případných nežádoucích příměsí a zpřístupnění účinkům konzervantu) plus ošetření konzervantem.

Sběr a balíkování
- Chceme pravidelný balík bez deformací (vyšší sušina) x nižší sušina (defomace balíku, výtok a kumulace šťáv na dně balíku) - nežádoucí!

Konzervant– do senáže pro koně je důležitou součástí.   Zajistí podporu kvalitní fermentace, udrží maximum živin v senáži, zvýší stabilitu senáže po otevření (prodlouží dobu trvanlivosti po otevření), sníží ztráty po vyhozených  senážích. Pro cenovou nabídku konzervantu nám napište na info@habibiprokone.cz a uveďte informace o typu porostu a jeho množství.
Způsoby aplikace: Důležité - rovnoměrně do CELÉHO balíku!
o Na řádek (nerovnoměrné,  ztráty při dopadu na půdu)
o Na sběrač
o Do komory
+  Na povrch balíku (vzduchové bubliny pod plachtou, příčina rozvoje plísní)

  1. Obalový materiál- Počet vrstev fólie (min 6, při vyšších nárocích i více, podle doporučení výrobce. Běžně: 6 - 8 přebalů třívrstvé fólie o tloušťce 25 mikronů. Při protržení balíku ihned zalepit (speciální páska s maximálním přilnutím), poškozené balíky zkrmit co nejdříve.
    Skladování– na rovné ploše bez ostrých předmětů

  2. Fermentace= Konzervace píce kyselým prostředím bez přístupu vzduchu
    - Přirozená fermentace díky epifytní mikroflóře (produkují různé  kyseliny s nerovnoměrnou konzervační schopností ,  fermentace nemusí být ideální a trvá déle – vyšší ztráty živin)
    - Ovlivnění fermentace pomocí žádoucích mikroorganismů =kulturní bakterie =INOKULANTY žádaná homofermentativní fermentace produkují jen kys.mléčnou = silný konzervant. Sníží dobu fermentace = udrží více živin, vytvoří stabilnější senáž. Prodlouží dobu spotřeby po otevření balíku.
    - Doba zrání senáže 6 týdnů – nekrmit dříve

  3. Co Ano a co Ne:

ANO:  lehce kyselá vůně; nazelenalá, zlatavá až medová barva
NE: plísně
NE: máselné kvašení - (tmavě hnědé až sytě zelené zabarvení, senáž je mazlavá; zapáchá)
NE: zahřívání - rozvoj nežádoucí mikroflóry (narušuje trávení koně), vznik nebezpečných rozkladných produktů (jedy)
NE: otevřený nezakrytý balík, roztroušená senáž v okolí balíku a pod ním

  1. Zásady krmení senáže koním:

- Postupné navykání
- Zkrmovat minimálně dvakrát denně čerstvé - ráno i večer (ne jen jednou denně, ne velké rozestupy mezi podáváním senáže= velké změny v krmné dávce během dne), vždy zajistit také přístup k senu
- Otevřenou senáž zakrývat, udržovat zbytek balíku kompaktní
- Pozor na proděravění ihned zalepit, co nejdříve zkrmit
- V zimě zkrmit balík do sedmi dní, v létě do tří dní, senáž ošetřená chemickou složkou (sorban a benzoan) prodlužuje tuto dobu o další 2 dny.
Koně senáže velmi ochotně přijímají. Senáže nepráší. Koně však mají velmi citlivé zažívání a proto je nutné podávat pouze senáž VYSOKÉ KVALITY. Dbejte na přísné dodržení správné technologie senážování a správných zásad krmení senáží.

 

MVDr. Romana Babáková

Tel. 733 326 168, info@habibiprokone.cz,www.HABIBIproKONE.cz -dodavatel konzervantů pro siláže a senáže.

Manuál vznikl ve spolupráci Habibi pro koně.cz, Alltech C. Z. a MZLU Brno.

Kovodílna

Ing. Petr Kubal

+420 725 062 963

petr.kubal6@seznam.cz

Habibi pro koně
MVDr. Romana Babáková
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.